Överlever Almedalen sin 50 års dag?

2017-07-04

Politikerveckan Varför den "hype" varje år? Ser man till media och digitala flöden verkar alla vara här. Starten var för 49 år sedan, men kommer den överleva sin 50 års dag? Varför denna hype? Får alla besökande organisationer tillbaka insatsen? Spelar det som händer där någon roll?

För första gången upplever jag demokrativeckan, politikerveckan eller #almedalen som veckan sedan många år tituleras på plats. Starten var för 49 år sedan, men kommer den överleva sin 50 års dag? Då Olof Palme som utbildningsminister (och statsministerkandidat )äntrade ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen och höll tal. I år är inte statsminister här. Så symbolen för den högsta exekutiva makten bojkottar ön...

I år är det fler programpunkter (ca 4100) än någonsin. Ca 0,5% av Sveriges befolkning räknar man med att vara här (ca 50 000 personer). Media har som vanligt stort täckning och sänder, trycker och pratar Almedalen. Som om det är här allt händer. Jag kommer med nyfikenhet och nybörjarens intresse, men samtidigt skeptiska öga se på företeelsen. Gläds verkligen åt att få hänga med de bästa, kollegorna på #novakommunikation. Tack!

Kommer blogga varje dag kring mina observationer.
Häng med! Och är du där, koppla upp så kanske vi ses!

Efter bara 15 timmar på plats har jag redan involverats i samtal, fört publika anteckningar vid morgonens frukostseminarium om Fake News och hunnit med att ta ett glas vin på beryktade Kallis nere vid hamnen. Jag möts av flera för mig kända ansikten och personer. Det blir också många nya handslag och "Hej!". Flera personer som man gärna skulle vilja prata mer med. 

Viktigt blir då inte bara integrationen (att man är här) utan framförallt introduktionen (att man blir presenterad). Tror att många är här av första anledningen - att hänga här - uppleva stämningen, energin och folkfesten. Sedan har jag redan träffat flera entusiaster som vittnar om att Almedalen är den bästa veckan på året. Ska du mingla någonstans, ska du mingla här. Även de personer som normalt inte är nåbara utan att passera flera filter, kan du träffa på gatan och ta ett snack med!

Jag möts av värme, öppenhet och en vilja att mötas. Om viljan till att förstå, förändras och förändra själv finns, den frågan får vara öppen. Ser mångfald bland de människor som är här, men det är långt ifrån ett tvärsnitt av hur Sverige ser ut tror jag. 

Känns spännande att "bara vara", även om jag redan fått engagemang att vara delaktig i några seminarier. Och om jag känner mig själv rätt blir detta säkert inte sista besöket. Men jag får väl hålla min "skepticism" och objektiva syn ett tag till...

Håller dig uppdaterad!

Kenth Åkerman 
Från Terassen på Visby Hotell comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Kenth Åkerman 

Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Adress: Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

TF_MemberRGB.png  Boka_Kenth_Åkerman_Athenas.png (1)

© Kenth Åkerman, 2020