Att förändra en vana

2009-08-17

Det räcker inte att du vill ändra på en vana. Du behöver också vet vad och varför, samt inte minst ha svaret på hur du ska göra.

Det är många som vet vad de borde göra,
men det är färre som gör vad de vet.

Kunskap ger svaret på vad och varför du bör gör det. Många har kunskap om att exempelvis rökning inte är bra för kroppen, att vi behöver motionera och inte äta för mycket av vissa födoämnen. Många vet också varför. Kunskapen är sällan bristvaran. För att hjälpa dig själv kan du lära dig ännu mer om kroppen, hälsa och motion om vi fullföljer exemplet. Ofta ser och hör jag att det är "varför" som brister. Anledningarna till att inte göra det haglar, eller snarare ursäkter som jag väljer att kalla det.

Förändra dina vanor med kraftfulla varför.

För att få till ettkraftfullt svar på frågan varför kan du göra följande lilla övning. Varför inte ta något "skarpt", en vana som du vill ändra, för du vet (kunskapsmässigt) att den inte är bra för dig.

Se på framtidsscenarion, se dig själv i framtiden. Varför inte låtsas att du ser dig själv i spegeln.

a) om du fortsätter göra som du gör hur kommer du se ut/livet
se ut om säg 3 år eller 5 år?


Måla upp bilden stort, med mycket färg, rörelse och känn verkligen efter: Hur kommer det kännas då? Om 3 eller 5 år, om du fortsätter göra som du gör. Gå ytterligare några år fram i tiden, säg om 10 år. Se, hör och känn in vad du ser i spegeln då. Vad säger din familj? Dina vänner? Dina arbetskamrater? Har du några kvar? Vad skulle du vilja säga till dig själv - nu?

b) om du ändrar vanan och gör på ett annat sätt hur kommer du se ut/livet se ut då?

Gå nu över till att se på en framtida bild i spegeln när du har ändrat din vana. Vad ser, hör och känner du då? Vad säger din familj? Dina vänner? Dina arbetskamrater? Och vad säger du till dig själv? Gå fram 3 år, 5 år och 10 år i framtiden.

Vilket bild är den bild du vill ha. Vilket "jag" gillar du bäst?

När du tänker på din framtida spegelbild om du fortsätter din vana (alternativ a ovan): Hur är din vilja till förändring nu?

Och nu till det bästa. Du lever nu, inte sen. Du har alla möjligheter att göra något annat. Tänk tillbaka på spegelbilden av dig själv när du nu ändrat din vana. Se, hör och känn in den igen. Vad känns mest lockande med det du ser? 

En tusenmila resa börjar med ett enda steg, vad blir ditt? 
Utan att vara tankeläsare så tror jag mig veta att du också vet hur du skulle kunna göra annorlunda imorgon, redan nu.För att göra något till en vana krävs kunskap, förmåga och vilja.

"Vanor är som rep. Vi tvinnar in en tråd i dem varje dag och snart kan de inte längre brytas." Horace Manncomments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022