Julen en vana som alla andra...

2009-12-14

Kan det vara så att även julen blir en vana - på gott och ont? Själv sitter Kalle Anka klockan 3 på julafton djupt "rotat" i min själ. Det är inte längre så viktigt för mig och för nya generationer kanske t o m smått patetiskt. "Skynda, skynda - det börjar strax." Och snart dyker Arne Weise upp, förlåt, i år blir det Lisbeth Åkerman (inte släkt ...) som ska få oss alla att vara klistrade vid rutan istället för vid varandra ;-)

Jag märkte själv hur julen fick en återupplivning när vi fick barn. Nu är han 10 år och vilka vanor har vi egentligen planterat i hans medvetande?

Att köra bil är en vana som alla andra. Men hur körde du när du precis tagit körkort? Hur ser det ut nu?
Då var du fullt närvarande för att inte missa några väsentligheter. Nu kan tanken vara på annat håll, samtidigt som du kör från A till B.  Och det är ju just det som gör att det blivit en vana. Du behöver inte tänka på vad och hur du gör.

Ibland kan det kännas enklare att inte göra det som behövs, än att bara göra det du borde.

Varför inte:
1. Göra en lista på alla vanor (och traditioner för den delen) värda att behålla?
2. Skriv nedan ned en lista på alla de vanor du behöver för att verkligen leva det liv du vill.

Varför inte ge dig själv en härlig julklapp, ta bort vanor och traditioner som känns som tvång och "måsten". Och bli inte förvånad om dina närmaste bara blir glada när ni istället får tid över till annat...

"Hela nittiofem procent av din framgång i privatlivet och arbetet avgörs av vilken typ av vanor du utvecklar med åren." - Brian Tracycomments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022