Metafor: Lurar du dig själv - också!

2009-06-17

Snickaren är arbetslös, men får ett erbjudande från stadens rika man att bygga ett hus åt honom. Snickaren accepterar utmaningen och får också ett fast pris att hålla sig till. Och kör igång.

Bygget fortskrider och snickaren gör smarta lösningar som gör att han sparar pengar. Han är egentligen en väldigt duktig snickare. Men i vissa fall är han t o m "dumsnål" för det kommer ändå inte synas på "utsidan" att det egentligen är ett fuskjobb han gjort. "Och kan man spara en slant så varför inte..." tänker mannen. Och han behöver ju pengarna nu.

Den rike mannen är bara där någon gång under byggnadstiden så snickaren får i stort sett helt fria händer. När huset står klart kan snickaren räkna till ca 200 000:- "sparade" kronor och eftersom det var ett fast pris är det pengar i hans egen fick resonerar han. Och de underarbeten och materialval han gjort, som egentligen inte håller i längden eller är godkända, kommer inte att synas...

Dagen kommer då det är dags för överlämnandet av det färdiga huset. På utsidan ett flott enfamiljshus. Den rika mannen är imponerad och utbrister: "Vad kul att se det färdiga huset." Och tillägger: "Eftersom jag redan har flera hus att bo i och du och din familj säkert skulle gott av att ha lite större så tänkte jag skänka huset till dig...!"

Snickaren blir helt stum och mållös. "Får jag huset...?"

Vilken är din inställning i livet? Vad inkasserar du nu till ett lägre värde istället för att vänta och få mer?

Kom ihåg: 
Du kan alltid göra ditt bästa oavsett situation. Och när du inte gör det vad kan hända då.comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022