PRV - för mer balans och effektivitet

2009-06-05

Att fokusera på samma typ av aktiviteter istället för att hoppa mellan olika saker och uppgifter gör att du tar hand om din tid på ett bättre sätt och får balans i vardagen. PRV-metoden hjälper dig att få struktur.

= Planeringsdagar
= Resultatdagar
= Vilodagar

P - Planera!
Du behöver ha planeringsdagar för att se över vad som är viktigt, värdefullt och bråttom att göra. Dagar för reflektion, dagar för att skapa struktur i tillvaron och i din kalender.

Exempel: Jag ägnar minst ett par timmar varje vecka åt att planera veckan och månaden som kommer. För mig ingår även här att boka upp möten och se till att veckorna fylls med värdeskapande aktiviteter. Att tid på annan ort fylls med fler möten än bara ett möte, detta för att ta hand om min tid på bästa sätt.

R- Skapa resultat!
Resultatdagar är dagar då du producerar och skapar resultat. Det är dagar då "intäkterna" för dig och verksamheten skapas. Dagar då du kan bocka av aktiviteter på den tidigare planerade resultatlistan (den som det flesta kallar "att göra-listan").

Exempel: För mig kan detta handla om utbildningsdagar, inspirationsföredrag, artikelskrivande, coachning eller möten med uppdragsgivare och nätverket. Dessa stunder och dagar är de jag/verksamheten ska leva av.

V- Vila, fira och njut!
Den sista delen i modellen, V, som står för vilodagar, är den del som många glömmer bort. Alla behöver kortare eller längre pauser, varför inte en hel dag? En dag då du tillåter dig att vila, njuta och fira. En dag då du kopplar bort allt det andra. Detta är stunder eller dagar då batterierna laddas, idéer kan flöda och nya perspektiv skapas.

Exempel: För mig är fredagar en frekvent vilodag, en dag för återhämtning, ta det lugnt och göra det som faller mig in. Jag kallar det också VVV-dagar som nämndes ovan. Våga, vilja, välja. Får jag inte till fredagarna brukar det istället bli minst en halvdag någon annan dag i veckan.

Lär dig känna igen symptomen
Så här kan du känna igen symptomen när du inte har följt PRV-modellen:
När du känner stress och när du inte har "koll på läget" har du troligen missat dina planeringsdagar.

När du anser att du inte kommer vidare, att du står och stampar och inte når resultat. Då är det troligen bristande disciplin när det gäller att skapa resultat. Du har inte renodlat dina resultatdagar.

När du inte orkar med eller känner dig otillräcklig, eller känner oflyt, har du sannolikt inte återhämtat dig, njutit och firat tillräckligt. Du har missat dina vilodagar.comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022