Framgångsprincip nummer 3

2009-05-11

Nr 1: Du är 100% ansvarig Nr 2: Bestäm dig för vad du vill. Ovanstående är två tidigare framgångsprinciper jag delat med mig av på bloggen. Idag tänkte jag spinna vidare på temat framgångsprinciper...

Framgångsprincip nr 3: 
Sätt dubbelSMART-mål

Det är mål som får dig att gå i rätt riktning. Det är mål som leder vidare. Att sätta mål på rätt sätt skapar kraft i både dig och organisationen. 
Du har säkert hört talas om SMART-mål, eller hur? Men det räcker inte. Sätt dubbelSMART- mål. Och vad menar jag med det?

S - Specifikt
- Mätbart
A - Angeläget/accepterat
R - Realistiskt
T - Tidsatt

Skriv ned vad du vill och var tydlig. 
Sikta på bullseye, mitten på piltavlan, på det du vill ha. Risken är annars att du kanske inte ens träffar tavlan. Att kunna mäta framstegen är A och O annars har du ingen som helst aning vad som "ger poäng" eller om du går åt rätt håll. Tänk på att hålla stegen korta och var i ständig rörelse.

Att målet är angeläget och/eller accepterat av den som ska göra det är nästa förutsättning. Är det överhuvudtaget möjligt? Alltså realistisk. Det vet du ofta först när målet också är tidsatt.
Detta är SMART i korthet.

S - Spännande
M - Meningsfullt
A - Annorlunda
R - Roligt
T - Tufft

Nu har du fått den andra lydelsen som i mångt om mycket handlar om att skapa motivationen som krävs för att verkligen arbeta för målet.

Det ska vara spännande, tändande och ge energi när du tänker på det. Och meningsfullt. Det finns inget värdelösare än att lägga tid och resurser på något som inte är meningsfullt. Om du gör det kommer du säkert inte "lägga manken till" så som du skulle kunnat, eller hur?

Var kreativ. Gör du som du alltid gjort, får du samma resultat. Gör du som andra gjort når du lika långt som dem. Var annorlunda, banbrytande eller varför inte barriärbrytande. BB-mål kanske du hört nämnas i något sammanhang - BarriärBrytande-mål.

Att göra det roligt, både under tiden och när du nått resultat ger energi till resan. När du väl har bestämt dig, varför inte också då ha skoj. Slutligen, var tuff, sätt tuffa mål. Du växer av utmaningar och variation, inte av trygghet och rutin. Det handlar också om disciplin. Lyckas du med 8 av 10 mål kan du känna dig mer än nöjd. De andra två kommer kanske senare eller så ska du släppa dessa helt och hållet eller formulera om.

Tänk och agera dubbelSMART och du kommer nå dina mål!comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022