Träna ger självkänsla, inte resultatet

2009-11-12

Jag tog nyligen del av en intressant studie som gjorts i USA kring kopplingen mellan träning och självkänsla. Slutsatsen var att det är inte "att vara vältränad" som ger högre självkänsla utan det är "att du tränar." Med andra ord det är inte resultatet som ger självkänslan, utan handlingen.

En slutsats som ligger väl i linje med andra teorier kring exempelvis lycka och framgång. Det är inte resultatet i sig utan vägen dit som ger effekter. Och samtidigt påminner det oss alla om att det är vår egen känsla av tillfredställelse som är avgörande.

Träningspsykologen Heather Hausenblas på University of Florida menar att vår dåliga självbild av vår kropp har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Ca 60% av den vuxna amerikanska befolkningen säger i landsomfattande studier att de inte gillar hur deras kropp ser utPersonligen tycker jag detta är skrämmande, men kan samtidigt förstå att åsikten finns där.

Vi är den vi är och gillar vi inte det kan vi göra något åt det. Det är aldrig försent att börja röra på sig regelbundet eller börja träna. Glädjande är att allt fler i vårt stillasittande samhälle fått upp ögonen för regelbunden motion. Och det räcker inte med att "tänka dig vältränad" ...

"Till sin förvåning upptäckte forskarna att den ökade självkänslan deltagarna upplevde inte stod i relation till deras träningsmängd, synbara eller mätbara träningsresultat. De som tränade mindre än 30 minuter om dagen fem gånger i veckan ökade sin självkänsla och blev positivare i sin kroppsuppfattning i samma utsträckning som de deltagare som uppnått synliga och mätbara träningsresultat." 

Läs hela artikeln på Medical Today.


comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022