Vem styr din hjärna? Fyra grundläggande förmågor

2009-11-11

Vill spinna vidare på tankarna från igår, vad lär vi oss i skolan, egentligen? Våra hjärnor styr våra liv eller så låter vi livet styra hjärnan, jag tror att du hänger med på skillnaden. Hjärnan har vi min version fyra grundläggande förmågor:

 -ta in information
- återskapa information
- göra val och fatta beslut
- fantisera och vara kreativ

Med tanke på all den informationsmängd vi möts av varje dag, från att vi stiger upp på morgonen tills vi stänger ögonen för några timmars sömn behöver hjärnan sålla. Vi genereralisar, utelämnar information och förvränger informationen för att passa oss. Vi tolkar det vi ser, hör och känner för att i mesta möjliga mån behålla det vi redan tror på, de förut-fattade meningar vi redan har. Inte alltid det bästa sättet att hantera informationen, men det enklaste.

När du sedan återskapar upplevelser, saker du läst eller varit med om gör hjärnan en ny tolkning med samma generalisering, utelämning och förvrängning. Resultatet blir något som blir än mer sant, i alla fall för oss själva.

Att vi gör val och fattar beslut hela dagarna det känner du till. Och de flesta är omedvetna eller undermedvetna, vilket är tur det. Om vi skulle vara medvetna om allt som vi gör skulle det snabbt bli kortslutning...

Slutligen har vi förmåga att se in i framtiden, inte som spågummar och spågubbar, men i alla fall fantisera och skapa saker som inte finns. Att för vår inre syn se saker som inte finns. Att visualisera sådant vi vill ska inträffa (men också sådant vi inte vill ska inträffa!).

Hjärnans kraft är alltså enorm. Tänk om du skulle bli lite mer medveten om vilken information du lagrar, enligt vilka mönster du tar fram informationen, vad som ligger bakom dina beslut och val, samt slutligen använder din fantastiska fantasi till att se mål och möjligheter. Bli mer vaken på hur du fungerar istället för att gå som en sömngångare och bara planlöst matas av intryck.

Se till att låta din hjärna styra ditt liv och inte tvärtom.

 comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022