Återhämtning för mer livskvalitet

2009-10-12

Måndag morgon och ny vecka. Helgen brukar för de flesta vara en tid för återhämtning och avkoppling. Men lika vanligt är att helgens dagar är uppbokade med både krav och måsten. Och måndagen kommer allt för fort... Att vi tar oss tid för återhämtning är avgörande för att vi ska orka med.

En muskel växer inte när vi tränar utan vid återhämtningen. På samma sätt får en människa ny energi genom planerad återhämtning. Jag har tidigare skrivit om min PRV-modell, vi måste planera, skapa resultat och framförallt, vilket många missar, lägga in tid för vila, njutning, firande och återhämtning.

Återhämtning är en avgörande faktor för hög livskvalitet.

Vår sömn blir då en viktig del. Och det är i djupsömnen som vi får mest återhämtning. Den inträffar de första fyra timmarna av sömnperioden. Får du ingen djupsömn kommer du inte vara utvilad, vilket innebär att du kan sova länge utan att ändå vara utvilad.

Tips under dagen ...
- gör en kortare återhämtning ("powernaps") genom att vila/sova upp till 15 minuter. Längre än 10-15 minuter blir du bara tröttare.
- tanka energi genom att ta en kort promenad runt kvarteret, raska steg för att "ruska igång" kroppen
- ta en paus för att bara gå ut och andas (10 djupa andetag i lugn takt, in- och ut, samtidigt som du "tömmer" hjärnan och låter bara tankarna passera.)

Vill du ha en enkel avslappningsövning - klicka här!
Hur är din återhämtning? Din vila?

Starta att mentalträna. Mental grundträning, avslappning etc med Lars-Eric Uneståhls eminenta programcomments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022