Inspiration - vad kommer den ifrån?

2009-09-07

"Du kan väl komma och inspirera lite..." är ibland uppdraget som jag fått genom åren.

Dessbättre har uppdragsgivarna blivit mer precisa än så idag. Att inspirera räcker inte hela vägen. Frågorna kvarstår:

Inspirera till vad? När? Och vem inspirerar vem?

Det är måndag och en ny vecka. Hösten tar sina första stapplande steg och mer än så, på västkusten hade vi stormvindar under ett dygn. Vilken härlig kraft! Är det kanske det som uppdragsgivaren ville med "Du kan väl komma och inspirera lite..."? Komma och ingjuta lite kraft. In som en storm... vad händer sedan?

Efter ett kort tag är det kav lugnt igen. Vad blev resterna av stormen? Kanske t o m förstörelse, renovering, återubbyggnad...

Inspiration kommer från utsidan, motivation startar på insidan brukar jag säga. Men är det egentligen riktigt sant. Kan du inte inspirera dig själv från insidan - jo absolut!

Inspirationen kommer inte bara. Sätt dig ner och gnugga geniknölarna tills du "har det"! Eller kör igång och "gör det".

Inspirationen infinner sig, förr eller senare.

Jag har arbetat som byråledare och projektledare på reklambyrå. Där handlar det om att sälja sin inspiration eller snarare de idéer som är resultatet av inspirationen. Och det ska göras mellan 8 och 5. "Vi har ingen inspiration..." var ett uttalande som jag blev bekant med redan då. Kreatörena som skulle "komma med idéerna" hade idétorka.

Fundera på:
Och när du måste vara inspirerad då, vad gör du då?

Inspirera kommer från latinets inspirare - inandning , andas in. Andas du blir du inspirerad. Och det går absolut att träna. Fråga någon som arbetar med reklam. Fråga någon som är entreprenör. Fråga en inspiratör på scenen. Sättet är olika troligen, men det går att träna.

När känner du dig inspirerad? Och vad gör du då? Samt framförallt, hur gör du för att bli inspirerad?comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022