Positivt tänkande - tänk säkert

2009-09-01

Positivt tänkande vad är det egentligen?

Är det att utbrista: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"när det regnar? Är det att: "Ta livet med en klackspark, det löser sig alltid" mentalitet? Är det att tackla problem med inställningen: "Foten i kläm - jajamän!"?

Positivt tänkande är en översättning av engelskan positive thinking.

Översättningen blir då
positive = absolut, bestämd, förvissad, säker
thinking = tänkande, tankearbete

Med denna betydelsen blir inte positivt tänkande något flummigt eller en lös förhoppning att "det ska gå bra". Det blir istället en fråga om ett "säkert tänkande". Du har bestämt dig för ditt tänkande. Du har bestämt dig för vilka tankar du ska ha. Vilka tankar som ska vara "sanna" för dig. Du blir övertygad i din tankar och du tror på det du gör. Och det ska vara positivt. Se möjligheter, se utvägar, se andra kanaler och ha lösningsfokus. Det blir lättare att ta sig igenom problem och svårigheter.

Positivt tänkande handlar om att ändra tankarna i positiv riktning. Att bryta en nedåtgående spiral till en uppåtgående trend. Att vända tanken. Att se livet från den ljusa sidan.

problem ---> utmaning
halvtomt ---> halvfullt
maktlöshet ---> uppfinningsrikedom


Fundera på:
Vad är positivt tänkande för dig? På vilket sätt kan det påverka dig att vända tanken och se problemen i nytt perspektiv? Vad skulle bli möjligt när du jobbar med ett "säkert tänkande"?


comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022