Morgonpepp 2: Tänd men inte spänd

2012-04-07

Tennisspelaren Robin Söderling har sagt vid en intervju något i stil med: "... för mig handlar det om att vara tänd. Mentalt laddad för att kunna spela på topp. För mycket då kan det brista, för lite då kommer jag inte igång..."

Vi har alla en grundspänning, med tilläggsspänning når vi spänningen i varje given situation (situationsspänningen). Emil, min son, och säkert många andra fotbollsspelande barn får säkert höra från både tränare och föräldrar: "upp på tårna!". Vad man är ute efter då är den extra laddning som behövs för att vara fokuserad och prestera sitt bästa i varje given situation. Vad behöver du för att prestera som bäst?

Skillnad mellan spänd och avslappnad
För att känna skillnaden mellan tänd och spänd, att vara laddad men inte kvaddad kan du prova följande tre enkla övningar. Men först vill jag att du knyter din högra hand hårt. Jag sa HÅRT! NU!
Håll, håll, hårdare! Och bara handen, inte underarmen, käkar eller axlar, vilket är lätt hänt...
Släpp! Märk skillnaden. Spänd och avslappnad. Upprepa två gånger till!

1. Andning: Ta ett djupt andetag. In (fyll hela lungorna) och håll andan (räkna 1,2,3) och släpp ut helt och hållet. Upprepa 10 gånger. Märk skillnaden!
2. Axlar: Lyft axlarna ändå upp till öronen. Håll och räkna 3,2,1 och låt axlarna trilla ned så långt det går. Upprepa 3 gånger (minst)!
3. Käkar: Massera med pekfingrarna mellan över- och underkäke (sätt fingret i själva "gångjärnet"). Det ska inte ömma och du ska kunna trycka ganska hårt. Ömmar det är det sannolikt ett tecken på att du går omkring och spänner käken, eller kanske till och med gnisslar tänder... Gör detta under en minut!

Dessa tre övningar kan du enkelt göra varhelst du är för att på ett enkelt sätt sänka din situationsspänning. Samtidigt som du blir alltmer medveten om skillnaden mellan att vara tänd och att vara spänd.

Målet är att långsiktigt sänka din grundspänning.
Hur kan du använda dessa enkla övningar i din vardag?

Lycka till hälsar din mentale coach, ledarskapsexperten Kenth Åkerman. 

Kom ihåg: Gör du inget, får du inget!comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022