Tänd men inte spänd - hantera stressen

2012-05-29

Missade du inslaget i P4 Morgon från 21 maj. Tänd men inte spänd, hur hanterar du stressen? Cicci och Erik får lite tips av mig... (texten kan du läsa nedan)

Jag och Erik Blix lite spända, men det avhjälptes med tipsen som gavs under MÅNDAGSPEPPEN :-)

Att vara tänd men inte spänd! Att prestera i vardagen.Maj är en fullspäckad månad för många. Mycket ska hinnas med. Skynda, skynda, stress och press. Som allt som oftast sätter sig i kroppen, inte bara i knoppen!

Var sätter sig stressen? Just det… axlar, spända käkar, gnisslar tänder, hastig andhämntning… Idag blir det tre väldigt fysiska övningar som hjälper dig.

Tennisspelaren Robin Söderling har sagt vid en intervju något i stil med:
 "... för mig handlar det om att vara tänd. Mentalt laddad för att kunna spela på topp. För mycket då kan det brista, för lite då kommer jag inte igång..."

Skillnad mellan spänd och avslappnad
För att känna skillnaden mellan tänd och spänd, att vara laddad men inte kvaddad kan du prova följande tre enkla övningar. Men först vill jag att du knyter din högra hand hårt. Jag sa HÅRT! NU!
Håll, håll, hårdare! Och bara handen, inte underarmen, käkar eller axlar, vilket är lätt hänt...
Släpp! Märk skillnaden. Spänd och avslappnad. Upprepa två gånger till …Och tre enkla tips:·      Andning: Ta ett djupt andetag. In (fyll hela lungorna) och håll andan (räkna 3,2,1) och släpp ut helt och hållet. Upprepa 10 gånger. Notera skillnaden!
Vi brukar ju säga – ta tre djupa andetag… ;-)

- Axlar: Lyft axlarna ändå upp till öronen. Håll och räkna 3,2,1 och låt axlarna trilla ned så långt det går. Upprepa 3 gånger (minst)! Märk skillnaden!

- Käkar: Massera med pekfingrarna mellan över- och underkäke (sätt fingret i själva "gångjärnet"). Det ska inte ömma och du ska kunna trycka ganska hårt. Ömmar det är det sannolikt ett tecken på att du går omkring och spänner käken, eller kanske till och med gnisslar tänder... Gör detta under en minut!Dessa tre övningar kan du enkelt göra varhelst du är för att på ett enkelt sätt sänka din situationsspänning. Samtidigt som du blir alltmer medveten om skillnaden mellan att vara tänd och att vara spänd.

Målet är att långsiktigt sänka din grundspänning.
Hur kan du använda dessa enkla övningar i din vardag?

Lycka till hälsar din mentale coach, ledarskapsexperten Kenth Åkerman.  
Kom ihåg: Gör du inget, får du inget!comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022