Låter du andra definiera dig?

2014-03-04

Händer det att du själv säger till andra att "du är ju sådan", "du har alltid varit sådan" eller "du har aldrig kunnat...", "du har aldrig tidigare gjort så varför ska du försöka".

Det är din tidigare erfarenhet att andras tankar och idéer om dig definierar dig. Att andras tankar om din identitet pådyvlas dig och helt plötsligt så är du någon eller inte någon som klarar av, eller som inte klarar av. 

Du är inte dina rötter.
Du kan alltid vara och bli någonting annat. Att du kommer från en speciell plats, att du är född och har levt ett visst antal år ska inte heller definiera den du är. Att du är man eller kvinna definierar inte heller vem du är, utan det är: Vem du är kompetensmässigt. Och inte minst, vem är du när du är den du vill vara?

Individ betyder odelbar enskild varelse.
Vi är alla unika, vi är födda unika. Det beror inte på var vi kommer ifrån utan kanske snarare på vart är vi på väg. Låter du andra definiera dig? Hur ofta definierar du andra och deras identitet? Vem är du? Jag är pappa. Jag är också körkortsinnehavare. Jag är inspiratör. Jag är ledarskapsexpert. Jag är yogis. Jag är löpare. Jag är ekonom. Jag är akademiker.

Jag är... ja, vem är du? 
Om du ställer frågan till dig själv: du är?


Eller rättare sagt: jag är, ja vaddå? Fortsätt gärna meningen...Vi har många identiteter, men vi är i grund och botten en individ, en enskild varelse, odelbara. Vem tillåter du definiera dig och är det din bakgrund gör att du är den du är? Eller när du är född och hur gammal du är? Är det ditt kön som du tillåter definiera dig? 

Så - vem är du, vem vill du vara? 

Låt inte andra sätta ett epitet och definiera vem du är. Du bestämmer själv.

Taggar: Testcomments powered by Disqus

Relaterade inlägg

Äventyr

8 TIPS: Hur håller du ditt nyårslöfte?

2014-01-01

Juldagarna har passerat och nyår är här. Dags att vända blad. En 365 dagar oskriven bok ligger framför oss alla. Hur och vad ser du fram emot under året? Vilka planer och mål har du? Vad vill du kunna se tillbaka på när vi skriver december 2014?

Äventyr

Tillit, vad är det för dig?

2013-11-23

Fick en fråga från en vän på Facebook som triggade igång följande tankar kring begreppet tillit. Tillit är att lita på någon fullt ut. Tillit är en förutsättning för djup vänskap, bra relationer och bra ledarskap. Tillit till personer. Tillit till processer. Tillit till människor. Tillit till livet.

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022