Ledarens goda vanor: Bästa starten på dagen

2015-11-30

Det är många som letar ”quick-fix”, den snabba lösningen. Hur gör jag? Vilka tips kan du ge till mig som chef? Vad är viktigast att tänka på? Det tråkiga svaret jag ofta ger är: Det finns tyvärr inga snabba lösningar. Istället är det är saker som du gör konsekvent, om och om igen som skapar en god vana och bygger ditt ledarskap. Både när det gäller ditt personliga ledarskap, såväl som när det gäller att leda andra. När du mår bra brukar det också gå bra, eller hur? Rätt tillstånd föregår ofta en framgångsrik prestation. Vad behöver du för att starta igång dagen?

Att ta hand om dina egna känslor och ditt eget tillstånd är bland det viktigaste du kan lära dig. Och att inte heller bli berörd av andras, ofta negativa tillstånd. Du måste som ledare visa både med ord och handling, samt förnuft och känsla att du tror på det ni gör. Att visa energi, entusiasm och glädje över varje dags arbete och själv vara med i laget. Vilket inte alltid är det lättaste, även ledare är människor.

När du mår bra brukar det också gå bra, eller hur? 
Rätt tillstånd föregår ofta en framgångsrik prestation.

Gäller för världsmästaren på skidor, såväl som chefen som håller i arbetsplatsträffen. Gäller för soloartisten på världsscenen, såväl som lönesättande chef i ett medarbetarsamtal. Gäller för talaren som ställer sig på den stora scenen, såväl som för chefen när det svåra beslutet ska fattas. Varje uppgift kräver sitt sinnestillstånd. Varje uppgift kräver rätt förberedelse och laddning. Hur förbereder du dig inför olika uppgifter?

Varför inte starta morgonen med en promenad, ett gympapass eller med lite party?

”Rave your way in to the day” har blivit en fluga i storstäder som London, Berlin och New York. Ett rejvparty med dans och frukost ger energi för att klara dagen. Kroppen och knoppen är igång.

Jag själv börjar nästan alla mina dagar med ett stort glas vatten, en rask 45 minuters promenad med hundarna, en dusch och därefter en frukost med fruktsallad och färskpressad juice. Promenaden sker under tystnad och jag tänker då igenom dagen som ska komma, bara njuter av stunden eller så lyssnar jag till någon mental pepp, podcast eller ljudbok.  Det är bästa starten på dagen för mig.

  • Vem bestämmer hur du mår?
  • Hur skapar du rätt tillstånd för bästa prestation?
  • Hur ser din bästa start på dagen ut?

I grunden är det fem saker ger oss alla energi: Syre, vatten, vila, rörelse och näring. När jag haft min timma på morgonen och utvilad fått min frukost har jag fyllt på av alla fem och är laddad för resten av dagen. Detta är min "krafttimma". Hur ser din krafttimma ut?

(Utdrag ur kommande boken med arbetsnamnet: "Konsten att göra varandra bättre." av Kenth Åkerman)comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022