Var i nuet - se och uppmuntra andra

2015-11-25

Ledarskap är inget statiskt tillstånd, det är en ständig rörelse. Resultatet är en produkt av hur väl du lyckas leda dig själv, vilka vanor du skapat för dig själv och hur väl du sedan lyckas leda andra. Bland grundstenarna för ledarens framgång är att vara i nuet, se och uppmuntra andra.

Det som har varit har farit. Gårdagens val, beslut och handlingar går inte att göra ogjorda. Nu är nu och en övergång mellan då och sen; igår och imorgon. Den avgörande förmågan är att inte bara vara närvarande och härvarande, utan NU-varande!

Det är i varje NU som framtiden skapas. 

Att se dina medarbetare och säg ”Hej!” och ”God morgon!” kan vara skillnaden. När du tar dig tid att stanna upp och se en kollega eller medarbetare. Jag coachade en gång en verkstadschef som hade fjorton fordonsmekaniker. Resultatet för honom genom att bara gå runt en informell runda till alla varje morgon och ”checka in” blev en mer fokuserad arbetsdag.

Till en början fanns viss misstänksamhet bland medarbetarna: -”Är han här för att kontrollera mig…”. Detta kände även chefen, men han gav sig inte. Småsaker, frågor kring ledighet, prioritering med mera kunde snabbt avhandlas redan under den dagens första arbetstimma. Chefen började ställa intresserade frågor om arbetet och om mer allmänna saker.

En god morgonvana som efter ett tag gick allt fortare att genomföra. Ett enkelt knep att lära känna dina medarbetare på. Men en gång är ingen gång.

Att sprida glädje och uppmuntra andra är också så enkelt i vardagen. Enkla fraser som: - ”Vad bra det gått idag…” eller - ”Vad ni jobbat på…”. Det finns alltid något positivt att säga om personen du möter, det hon gör eller har åstadkommit. Men det kan bli för mycket tänker du då. Kanske det, men resan dit är längre än du tror. För en gång är ingen gång.

Att svara på frågor från anställda och helst så snart som möjligt. Även om du inte har tid; 
- "Tack för din fråga, återkommer till dig på måndag " eller om du inte vet - "Tack för din fråga, det ska jag ta reda på" alternativt - "Bra fråga! Det vet jag inte, men du kanske själv kan ta reda på det och återkomma?". En närvarande och engagerad kommunikation är en av grunderna för ett förtroendefullt ledarskap. Resultatet blir mer självgående och välmående medarbetare. Men en gång är bara en gång.

Mästerskap är inte en handling, mästerskap är de handlingar du göra varje dag som leder dig vidare på vägen till att bli den du vill vara. Mästerskap är en vana. 

Vad kommer du göra annorlunda, flera gånger, redan nu?

(Utdrag ur kommande boken med arbetsnamnet: "Konsten att göra varandra bättre. Hur du utvecklar jaget, laget och ledaren i oss alla. ")comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022