2017-04-19
Många konsulter och föreläsare när en dröm om att skriva en bok. Färre är det som gör det, varför? Att skriva en bok är det enkla...
När du sitter där framför datorn och inte får fram ett ord. Inte har en aning om hur du ska börja. Ja, då kan du lätt ångra att du skulle skriva en bok. Det är också lätt att sluta skriva och gå tillbaka till det som du egentligen gör. För min del handlar det om att föreläsa, utbilda och vara ledarskapscoach. Att skriva är ju "bara" en hobby.
När du några månader senare står med en bok i din hand är känslan en helt annan. Du har åstadkommit något som för alltid kommer att finnas. En föreläsning är flyktig, en utbildning passerar, men en bok består. Det är känslan av glädje och stolthet du får frambringa i de tunga stunderna. När du sitter i skrivprocessen, kreativiteten sviker och även orden. Men det är ändå inte skrivandet som är den stora delen av arbetet...
Jag har precis färdigställt min femte fackbok. De två första var inom service och kundrelationer, nummer tre handlar om personligt ledarskap och den förra var om coachande ledarskap. Den femte är sannolikt den absolut bästa, både till innehåll, flyt i texten och hela layouten. Det känns som jag verkligen har ägnat boken den tid och det engagemangen den kräver. Som jag nämnt är det inte själva skrivandet som är den stora grejen, det tror jag egentligen alla kan göra.
Idé och synopsis
Det börjar med en idé, vad vill du förmedla, vad ska boken handla om? Sedan ett synopsis, en sammanfattning av ingående delar eller kapitel, samt varför inte en inledning som ger en känsla för vad det ska handla om. Denna idé hade jag redan för två år sedan. Har jag då ägnat bokskrivandet två år kan man undra. Nej, så är det inte.
När du har idé och synopsis är det dags att fundera på utgivning, vilket förlag är lämpligt och är dem intresserade av boken? Eller ska du kanske ge ut boken helt själv. Jag träffade två förlag som båda var intresserade att ge ut min bok, med lite olika avtalsupplägg. Jag valde ändå att ge ut den på eget förlag, vilket jag gjort med de senaste två böckerna.
Dags att börja skriva. Nej inte riktigt. Om du inte redan har researchat och samlat material är det hög tid nu. För egen del har det varit en process under flera år. Mina föredrag, utbildningar och möten med kunder och kollegor har givit mig underlag. Material som sedan ska sorteras och gallras för att "platsa" i bokens struktur. Ena inte helt lätt process. Jag började skriva redan för ett och ett halvt år sedan. Vid förra årskiftet blev det nästan två veckors skrivande på heltid, då min fru och son åkte till Thailand och jag ensam kvar hemma över jul och nyår. Skrivande varvades med hundpromenader och lite praktiskt arbete med klinkerläggning i källaren.
Planera för utgivning
I början av januari var boken långt framskriden. Nu börjar nästa fas i egenutgivandes. Kontakter togs med tryckeri, omslagsformgivare, samt förslag på layout av inlaga. Jag körde även igång PR-arbete, främst för utgivning av min förra bok Konsten att få andra att prestera i pocketformat, men med en tanke att senare under året lansera den nya boken. Planen var utgivning till april 2016, bokens titel "Konsten att lyfta andra och varandra".
Då kom bakslaget!
I slutet av januari hände det som inte fick hända, min dator blev stulen. Och nej, jag hade ingen back-up! Jag har nog aldrig fått så många kommentarer på en Facebook-status som då... Jag tappade helt sugen. Halva bokmanuset försvann. Jag kunde återskapa de åtta första kapitlen av bokens då arton kapitel.
Detta tog helt musten ur mig. Så mycket tid nedlagd, samt även en hel del pengar investerade till ingen nytta!
Bokprojektet lades på is. Även om jag fick arbeta med mina egna mentala verktyg (!) så fick jag inte tummen ur för att ta tag i boken igen. Det var inte heller lätt att komma igång ordentligt med föreläsandet. Bakslag kan man lätta kalla det.
Det dröjde mer än tio månader, en vår, sommar och höst hann passera innan jag skrev ett endast ord till på boken.
Och då började jag nästan helt om igen.
Boken som kommer i maj är en helt annan bok i mångt och mycket, även om grundtanken finns där.
Det är inte bara ett nytt omslag, utan även strukturen och innehållet är annorlunda.
Det är utan konkurrens min absolut bästa bok. Provläsare har redan sagt sitt.
SLUTA CHEFA BÖRJA LEDA. Hur laget blir större än jaget är en bok som tar avstamp i det personliga ledarskapet för att hjälpa chefer (och medarbetare!) att bli bättre ledare för framtiden. Boken är planerad att komma ut 15 maj.
Men är det bara att sitta och vänta nu då. Nej, det är mycket jobb kvar efter att du satt punkt i ditt manus. Det är nu som det verkliga jobbet börjar. Att producera den, få den tryckt och få den köpt. För jag har skrivit en bok som jag vill ska bli köpt och läst. Men mer om detta i nästa inlägg.
Vill du som läser detta ha ditt signerade exemplar? Hör av dig till kenth@kenthakerman.com