Almedalen: Integration eller introduktion?

2017-07-05

Det snackas över allt innanför och utanför ringmuren. Fakenews, hållbarhet, försvar, integration och politik förstås. Andra dagen i Almedalen och några paneldebatter och mingel senare funderar jag vidare...

Under dagarna pågår seminarier och mängder av paneldebatter, mer eller mindre intressanta förstås. Det går inte att täcka alla, eller ens de som du vill gå på. Har själv tagit dag två på plats som den kommit. Började med en intressant paneldebatt om talangjakten och talangekonomin. Det fastslogs där att vi måste blir bättre på att snabbt introducera talanger som kommer från andra länder. Svenska språket är inte nödvändigt. Svenskt personnummer blir ett hinder. Förlängt uppehållstillstånd efter en månad ett hot. Intressant.

Har även hunnit med den glass på Glassmagasinet som säger sig varaEuropas största glassbar, fakta eller fakenews vet jag inte. Men gott var det med bland annat kanelbulleglass :-) Och rinnande chokladglass på de vita byxorna. Men med vaken service på stället fick jag en trasa med diskmedel och kunde tvätta byxbenet. Choklad blev jag.

Annars slår det mig att alla möten som genomförs är alltifrån nya, korta snack och kontakter blandat med kära återseenden och kramar. Många människor cirkulerar innanför muren, till synes planlöst men ändå med någon programpunkt i sikte. Jag tror att mötena mellan mötena blir de viktigaste samtalen. Det är som att vara i en bubbla som sakta snurrar.  

Det pratas myket om integration, mende man pratar om är inte här. Ett faktum som gäller många debatter, paneler och seminarium. Hur svårt kan det vara att bjuda in någon eller några som representerar målgruppen? Som kan berätta om "verkligheten" bakom siffror, rapporter och ibland korkade förslag...

  • Det räcker inte med integration - att vara här. 
  • Det behövs introduktion - att bli presenterad och involverad.

I debatten, i dialogen såväl som i mötet på gatan. Det är lättare att få igång ett samtal när någon introducerar dig med en kort "hissversion" av vad du gör, står för eller vart du vill. 

På gatan utanför finns inte det tvärsnitt av Sveriges befolkning som man vill nå. Det skapar en annan typ av filterbubbla direkt. 

Själv börjar jag gilla Almedalen och håller med Jan Scherman i dagens specialnummer av Resumé. Romansen är ett faktum...

Älskade_hatade_almedalen.jpg

Några tankar från dagen.
Kenth Åkerman

comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022