Att skriva en bok - del 2

2017-05-02

Hur gör du när du skriver en bok? Att skriva är nog det enkla vilket jag konstaterade i del ett av blogginlägget "Att skriva en bok". Allt det andra är det som kan hindra och ställa till problem. Vem vill läsa det jag skrivit? Varför skriver jag överhuvudtaget? Hur kommer du i kontakt med ett förlag? Hur ser olika ekonomiska upplägg ut? Frågor, både högt och lågt som är viktiga att ställa sig.

Hur gör du när du skriver en bok?

Det är en fråga jag ganska ofta får, både från de som aldrig själv skulle komma på tanken, men också från de som när drömmen att ge ut en bok. Sätten att göra det är säkert lika många som antal författare. Min erfarenhet gäller fackböcker och min första bok startade som ett "dialog-projekt". Från början var det alltså inte bestämt att det skulle bli en bok. Vi var tre personer med olika erfarenhet och inriktning som samlades var tredje vecka och diskuterade ett ämne. Övergripande temat var "kundrelationer och lojalitet". Fokus vid varje tillfälle kunde vara ledarskap, hur mäta kundnöjdhet, lojalitetsprogram, nöjda kunder och service etcetera. Vi förberedde oss inför mötena, ibland mer, ibland mindre. Varje tillfälle var ett lärande och varje möte resulterade i att en av oss författade ett artikelutkast kring det vi pratat om. Utkastet gick en runda emellan oss för att slutligen bli en artikel. 

Efter några artiklar bestämde vi oss

När vi skrivit en handfull artiklar bestämde vi oss, det skulle bli en bok. Vi satte en deadline och började fundera på titel och tänkbart förlag. Detta var fortfarande i en tid (1999) då det var "riktiga" förlag som dominerade branschen. Egenutgivning var mindre vanlig, print on demand var inget allvarligt alternativ och försäljning via internet var knappt uppfunnet. Med andra ord fick det bli traditionellt förlag. En av oss tre författare hoppade av så vi var då två kvar i skrivprocessen. Det var resultatet av den viktiga frågan: Varför skriver du/ni en bok? Skälen kan vara många och olika, så var det i vårt fall. En ville fortsätta att ha lärande möten, jag och Eva Eriksson ville skriva en bok. Och så blev det. Om ni är flera som skriver, låt en vara den som slutligen "håller i pennan". Då blir det samma manér rakt igenom hela boken. Och så var det i vårt fall också. Det går givetvis att ha två skribenter, men risken finns att det märks när man läser boken. Så enkla saker som vem är "vi", "man" och "jag" i boken. Har sett flera böcker där man skriver "jag" och ena författarens namn inom parentes hela tiden och det blir lite tjatigt anser jag ;-) 

Några fler tips: 

  • Bestäm dig (eller er)
  • Sätt en deadline för synopsis
  • Lära känna branschen
  • Se på olika alternativ

Hur kommer du i kontakt med ett förlag

Idag är förlagen ganska aktiva att själva söka upp och scanna marknaden efter bra författare, titlar och teman som "trendar" och kan sälja. Vissa författare, även de som inte blivit publicerade utan som kanske "bara" bloggar eller liknande, blir till och med ombedda att skriva en bok. Vilken ära, i alla fall om man har den ambitionen. För oss 1999 gällde det att utnyttja kontakter. Det var inte det lättaste att komma till möte med ett förlag då. Det räckte inte med "jag har en idé..." eller "jag har ett synopsis". Du skulle helst ha ett färdigskrivet manus. Så är det fortfarande i vissa fall. Eller i minsta läget vill förlaget se något du skrivit och gärna ett eller ett par kapitel av boken. Jag kontaktade då en av de författare jag kände, Torbjörn Holmkvist, eller mera känd som trollkarlen Conny Ray. Han hade då bland annat givit ut boken "Presentationsteknik" som hade sålt över 20 000 exemplar på kort tid. Ett lysande resultat på den tiden, utan internet och utan Facebook-annonsering. Med Torbjörns hjälp att öppna dörren fick vi kontakt med Liber Ekonomi, en av de stora aktörerna på fackboksmarknaden. De var också det enda förlag vi hade kontakt med då. Det resulterade i att i slutet av december 1999 såg boken "Kunden är ditt varumärke" dagens ljus. WOW! Vilken glädje. Vilken känsla. Att Idag finns det fler förlag och många olika modeller för utgivning.

Olika ekonomiska upplägg

Utan att nämna några förlagsnamn kan jag bara visa på några olika ekonomiska upplägg när boken väl är antagen och kontrakt tecknats. Förlagen är ofta mycket intresserade av vem målgruppen är och hur mycket du själv kommer att kunna sälja av upplagan. 

1. Du får royalty, 15-25%, av förlagspriset (F-pris, det pris som bokhandeln betalar).Beroende på avtal betalas  1/3 del av upplagans royalty ut när manus lämnas. Oftast trycker man 2500-3000 ex. Så när 1000 ex sålda börjar det ticka in royalty. Ofta får du som författare köpa boken till ett rabatterat pris. Om F-pris ligger på säg 170:- kanske ditt pris blir 115:-/styck. Du är sedan fri att sälja dessa själv. Utpriset har dock oftast då bestämts av nätbokhandeln. Du betalar inget till förlaget för redaktörstjänst, korrektur, tryck och PR. 

2. Du köper säg 1000 av första upplagan och betalar 100-150 000:- (100-150:- per bok. Förlaget ger dig sedan ingen royalty eller en lägre/högre royalty beroende på din förhandling. 

3. Du tar hjälp av ett förlag som fixar redaktör, korrektur, tryck och distribution. Ni delar på vinsten. Du får själv "köpa ut" böcker till ett bra pris. 

4. Du ger ut själv. Tar då hela vinsten, men måste också sköta allt jobb själv och stå den ekonomiska risken själv. Men om (eller när!) boken säljer får du storleksordningen kanske fyra till fem gånger mer pengar över jämfört med ett förlagsavtal. Om du tänker en fackbok på säg 150 sidor tryckt i 3 000 ex, så gör du break-even för hela upplagan vid ca 700-800 ex enligt min erfarenhet. Alltså alla kostnader tillbaka och alla sålda exemplar därefter är ren vinst. 

Det finns säkert fler sätt du kan samarbeta med förlag, men ovan är nog de mest vanliga.

Så vad väljer du? Det beror på hur mycket jobb du själv vill lägga ned och vad du har för kunskap förstås. Ser du att du kommer sälja största upplagan själv (gäller ofta för föreläsare och utbildare). Vill du tjäna pengar på boken? Vill du nå ut med ditt budskap i media? Skälen kan vara olika.

Fler tips: 

  • Lyssna med flera förlag
  • Ta inte ett nej för ett nej
  • Var lyhörd för erfarenhet, men stå på dig kring din idé
  • Bli klar med varför du skriver boken (ekonomi, känd, sälja dina tjänster etc). Det kan då vara underlag till på vilket sätt du kommer ge ut boken.
  • Fundera på hur du vill göra med eventuella e-böcker och ljudböcker. Var noga med att inte inkludera detta om du skulle "sälja bort" rättigheten för boken när det tryckta boken tas fram. Det är lätt att bli så glad när ett förlag vill ta sig an din bok att du kanske säljer dig för billigt. 

Hoppas att du fått några nyttiga tankar utifrån mitt perspektiv. Själv sitter jag med drygt 250 sidor slutkorrektur på min nya bok i knät: SLUTA CHEFA BÖRJA LEDA: Hur laget blir större än jaget. Alla produktionsbeslut är tagna. Tidsplanen är satt, boken finns att förhandsbeställa - så nu börjar jobbet. Att marknadsföra och sälja den, nåja, det har faktisk redan startat. 

 

Omslag_skärmbild.jpg

 

Återkommer i kommande blogginlägg med ytterligare tankar kring bokskrivandet. Det finns en hel del att fundera över som du märker.

 

Kenth Åkerman
Ledarskapsexpert och författarecomments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022