Ett måste för ökad förståelse om människan (boktips 5/2018)

2018-02-10

”Sapiens : en kort historik över mänskligheten en bok som alla borde ta till sig. Boken ger perspektiv på vår existens, samt människans storhet i det lilla. Samtidigt som du får förståelse för tillkortakommande och den mänskliga grymheten genom historien. Vi är idag världens oomstridda härskare, med makten att både skapa och utplåna liv. Hur har vi axlat det ansvaret och vad komma skall?” Rekommendation läs, eller kanske hellre lyssna till Sapiens. Betyg: 4,5 av 5

Sapiens : en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari (Natur & Kultur, 2017

Vilken härlig historiebok! Ger lite av varje i mänsklighetens historia, vilket passar mig utmärkt. Med start i the ”big bang”, via alla klassiska "-ismer",  fram till bioniska mänskliga reservdelar för evigt liv. Lyssning av bokens mastiga 20 timmar ger ändå mersmak. Den är bra inläst av Rolf Wrangnert och enkel att förstå då författaren gör pedagogiska kopplingar, återblickar och smarta jämförelser. Kanske inte något för den som vill fördjupa sig och läsa en kronologisk historieberättelse, men som en överblick och perspektivskapare är den utmärkt. 

Sapiens : en kort historik över mänskligheten en bok som alla borde ta till sig. Boken ger perspektiv på vår existens, samt människans storhet i det lilla. Samtidigt som du får förståelse för tillkortakommande och den mänskliga grymheten genom historien. Vi är idag världens oomstridda härskare, med makten att både skapa och utplåna liv. Hur har vi axlat det ansvaret och vad komma skall?

Boken gör sitt verkliga avstamp i organismen sapiens tillblivelse för 70 000 år och tar oss sedan ganska raskt fram i årtusendena till mer greppbar tid.

Tänk om historielektionerna i skolan hade varit lika intressanta och fängslande!

Jag lyssnade till boken, men tror att det kan krävas lite mer intresse av läsaren om man ska läsa densamma. Har boken på engelska som referens hemma och märker att visa delar och inte minst ord kan vara svåra att hänga med på.

Skärmavbild 2018-02-10 kl. 16.21.44.png

Det är en bok som alla borde ta till sig. Boken ger perspektiv på vår existens, samt människans storhet i det lilla. Samtidigt som du får förståelse för tillkortakommande och den mänskliga grymheten genom historien. Vi är idag världens oomstridda härskare, med makten att både skapa och utplåna liv. 

Vi som människor är trots allt ganska små i universums helhet och har  funnits i vårt utvecklade samhället väldigt kort tid. Det är trots allt bara 500 år sedan den vetenskapliga revolutionen tog fart och kanske bara de senaste 50 åren som utvecklingen (nåja…) skjutit fart ordentligt. Ser fram emot att läsa hans nästa epos Homo Deus : en kort historik över morgondagen.

Rekommendation läs, eller kanske hellre lyssna till Sapiens.
Betyg: 4,5 av 5

Taggar: boktips,människa,historia,perspektiv,utveckling,förändringcomments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022