Förstå och få det att funka (boktips #8/2018)

2018-03-02

Make it Work är en lagom tjock och lättläst bok på 236 sidor och kan vara ett bra uppslagsverk att återkomma till. Jag rekommenderar dig framförallt att ta dig tid att läsa och begrunda den beteendetyp som du känner att du själv har minst av. Sannolikt är det här du kan lära dig mest, i din egen motsats. Betyg 4/5.

Make it work, en guide till fungerande relationer av Annika R Malmberg (Mondial,2017).

 

Det är mycket snack om färger i dessa tider. Inte minst genom boken "Omgiven av idioter" som är en storsäljare. Jag tänker på vårt beteende och de fyra arketyper (rött, gult, grönt och blått) som vi kan dela in mänskligheten i. Dela in och dela in förresten, vi alla har hela färgpaletten, men tenderar att visa bara en, två eller tre färger beroende på hur flexibelt beteende vi har. Men med ökad kunskap kan vi måla med alla färger. Den kunskapen får du i denna bok, som är minst lika intressant och läsvärd som nämnda storsäljare ovan.

 

Bok_make_it_work.jpg

Make it work, som trots titeln är en bok på svenska går på ett väldigt trevligt, pedagogiskt och lättfattligt sätt igenom våra olika beteendetyper. Fokus ligger på privata relationer, men kunskapen kan användas i alla sammanhang. Förenklingar javisst, men utan att raljera alltför mycket med våra olikheter, utan istället är siktet inställt på förståelse. 

Annika varvar personliga anekdoter och historier som på et snyggt sätt vävs samman med den fackmässiga delen i boken. Det märks i texten att författaren, som är föreläsare likt mig själv, har arbetat länge med ”färgerna” som ett medel för att förstå sig själv, teamet, förändring och att leda andra. Då jag känner henne och själv arbetat med DISC-modellen (motsvarar bokens fyra färger) över 15 års tid kan jag, om begreppet tillåts i sammanhanget, kanske vara lite färgad. 

Boken är en bra beskrivning och ger en ögonöppnare för dig som aldrig hört talas om detta sätt att beskriva vårt beteende förut, men även för dig som redan hört eller läst om detta eller kanske till och med gjort en egen analys. Boken är konkret och jag uppskattar de sammanfattningar som görs i slutet av varje kapitel.

Make it Work är en lagom tjock och lättläst bok på 236 sidor och kan vara ett bra uppslagsverk att återkomma till. Jag rekommenderar dig framförallt att ta dig tid att läsa och begrunda den beteendetyp som du känner att du själv har minst av. Sannolikt är det här du kan lära dig mest, i din egen motsats. 

Rekommendation:
En bok väl värd att läsa om du vill förstå dig själv och andra bättre. Samt inte minst fungera bättre i relationer med andra.

Betyg 4/5.comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022